Getest door dVO : Suzuki Swace 1.8 Hybrid GLX

25/02/2021 OM 07:00 - Luc Willemijns
Suzukiswace1 010221

The car in front is a Toyo… euh … Suzuki

Toegegeven, we hebben even moeten zoeken naar een juiste titel om het gevoel onder woorden te brengen, dat ons overviel toen we de eerste beelden van de Suzuki Swace zagen. De onmiddellijke visuele link met de Toyota Corolla leidde ons tot bij de slogan waarmee Toyota van de jaren ‘80 tot 2004 uitpakte om zijn modellen aan te prijzen. Of de Suzuki Swace ook echt kan tippen aan de Corolla, mocht hij bewijzen op ons Fleet-Flits parcours.

Het is al langer “bon ton” om samen te werken met andere constructeurs om de peperdure ontwikkelingskosten van een automodel een beetje verteerbaar te maken. Toch mogen we de demarche van Suzuki met de Swace niet meteen in dat licht zien.

Achtergrond

Het is immers geen vrijwillige keuze omwille van de centen, maar eerder een gedwongen stap om toch maar te kunnen voldoen aan de strengere eisen van Europa als het aankomt op de uitstootnormen die het aan constructeurs oplegt. Europa toont immers zijn tanden aan de auto-industrie en dreigt met forse boetes voor fabrikanten van wie de verkochte auto’s gemiddeld meer dan 95 g/km CO2 uitstoten. Een ambitie die eigenlijk onhaalbaar is voor merken die amper of geen hybride of elektrische modellen in het gamma hebben en die het gemiddelde van dat gamma een stevige por naar beneden kunnen geven. Suzuki was duidelijk in dat bedje ziek en daar konden de mild hybride oplossingen voor de Swift of de Vitara niet meteen soelaas voor brengen. Vandaar dat de Japanners op zoek moesten naar andere munitie om het CO2-spook te verjagen.

De Swace moet, samen met de Across, een tweelingbroer van de Toyota RAV4, dan ook in de eerste plaats in deze optiek gezien worden. Het hoeft geen auto te zijn die verrast met snedige acceleraties of handenvol rijplezier. Deze Corolla-kloon heeft als opdracht de CO2-balans van Suzuki op te smukken. Volgens de nieuwe WLTP-normen stoot de hybride Swace 103 gr/km CO2 uit. Een cijfer dat voor Suzuki in deze veel belangrijker is dan de 122 pk vermogen en het maximale koppel van 142 Nm.

Suzukiswace2 010221

Rijgedrag

Betekent dit dan meteen ook dat we van deze auto niet teveel moeten verwachten eens we hem de sporen geven? De Swace is inderdaad geen sprinter, want hij doet er volle 11,1 seconden over om van 0 naar 100 km/u te sprinten. Door zijn topsnelheid ook nog eens op 180 km/u te begrenzen, fnuikt Suzuki bovendien ook de pret van laagvliegers. Het is echter maar de vraag of Suzuki met de Swace dat doelpubliek beoogt? Dat komt immers veel beter aan zijn trekken bij de viriele Swift, die ook nog eens een bijzonder leuk onderstel meekrijgt.

De rustige natuur van de Swace 1.8 Hybrid, de enige motorisatie die er momenteel van te verkrijgen is, wordt nog meer dan door zijn vermogen en koppel echter ingegeven door zijn CVT-versnellingsbak. De constant variabele transmissie van de Swace doet je als bestuurder immers meteen elke dynamische ambitie vergeten en wiegt tegelijk ook de hybride aandrijflijn wat in slaap.

Perfect begrijpelijk overigens, want door die sportieve aspiraties aan banden te leggen, kan de hybride technologie zich volledig toeleggen op dat wat Suzuki ervan verwacht: het verbruik drukken! De elektrische hulpmotor van 72 pk, die zijn stroom put uit een batterij-arsenaal van 3,6 kWh, maakt het mogelijk dat de benzinemotor geregeld even op rust mag, wat natuurlijk het verbruik en dus ook de CO2-uitstoot aan banden legt. Het maakt van de Swace een auto die het nieuwe en uitstootvrije autorijden hoog in het vaandel voert, maar dan wel met muizenhapjes. Het volledig elektrisch rijden duurt immers altijd maar heel eventjes, maar de batterij laadt zich ook wonderbaarlijk snel weer op. Zeker wanneer je zoals wij het wat heuvelachtigere terrein gaat opzoeken.

De Swace, die uiterlijk, met uitzondering van een lichtjes hertekende snoet, letterlijk als twee druppels water op de Toyota Corolla Touring Sports lijkt, biedt je als bestuurder de keuze uit drie rijmodi: sport, normal en eco. Toch legt de Swace nooit zijn kleed van gezapige kilometerverslinder af, want ook in de Sport-stand blijft hij rijden zoals zijn 1.8 motor met 122 pk dan in zijn genen heeft: rustig, comfortabel en ongehaast.

Suzukiswace3 010221

Veiligheid

Suzuki stuurt zijn Swace (er is slechts één model, want hij wordt niet als Hatchback aangeboden en de enige keuze die je hebt is tussen de GL en de wat luxueuzer toegeruste GLX) met een uitgebreide veiligheidsuitrusting op pad. Zo is hij toegerust met Simple-Intelligent Parking Assist (S-IPA), Pre-Collision System (PCS), Lane Tracing Assist (LTA), verkeersbordherkenning, Dynamische Radar Cruise Control (DRCC), Blind Spot Monitor (BSM), Rear Crossing Traffic Alert (RCTA), eCall en Brake Hold op pad.

S-IPA helpt de bestuurder bij het achteruitrijden in een parkeerplaats, bij het parallel parkeren of bij het uitrijden van een parallelle parkeerplaats. Het doet dat via auditieve en visuele begeleiding wanneer het systeem autonoom stuurt. De parkeerassistent maakt gebruik van ultrasone sensoren die obstakels detecteren zodat de auto zelfs in smalle parkings nauwkeurig kan manoeuvreren. PCS helpt van zijn kant om botsingen met andere voertuigen, voetgangers en fietsers te voorkomen door de weg te scannen met een millimetergolfradar en een camera met één lens. Indien nodig activeert het systeem daarbij de remassistentie of de automatische remfunctie.

LTA is de rijstrookbewaking van Suzuki en controleert of de bestuurder zijn rijstrook niet onbedoeld verlaat. In dat geval zal het de actieve stuurfunctie gebruiken om het voertuig in het midden van de rijstrook te laten rijden. DRCC is de Suzuki-variant van de adaptieve cruise control, die ook in staat is zelfstandig te stoppen achter een voertuig dat voor de auto tot stilstand komt om daarna zelfstandig weer te vertrekken zodra de weg weer vrij is. BSM p zijn beurt waarschuwt de bestuurder voor objecten of personen in zijn dode hoek. RCTA doet hetzelfde, maar dan bij verkeer dat achter de auto het voertuig kruist en helpt op die manier aanrijdingen bij het achteruitrijden te voorkomen. Het systeem eCall waarschuwt, wanneer het voertuig betrokken is bij een verkeersongeval, telefonisch de hulpdiensten met een bericht waarin de exacte locatie van het voertuig wordt doorgegeven. Brake Hold, ten slotte, is de elektronische handrem die de auto stilhoudt, ook al staat de CVT-versnellingsbak in drive of reverse.

Comfort

De Swace geniet uiteraard mee van de inspanningen die Toyota leverde om zijn Corolla helemaal op het comfortniveau van 2020 te krijgen. Hij voelt dan ook comfortabel aan, neemt gezwind oneffenheden in het wegdek en laat je op geen enkel moment in de steek als aangename rijgezel. Dat heeft hij onder meer ook te danken aan de betere stabiliteit dankzij zijn wat langere wielbasis.

De lagere zit van de Swace voelt eveneens goed aan en ook de houding achter het stuur is perfect te noemen. Het eerder klassieke dashboard geeft veel informatie over zowel de snelheid, het toerental als de stand van de batterij van de elektromotor. Ook handig is dat je kan zien of de batterij voedt of gevoed wordt en van waar de krachtbron zijn energie betrekt. Het 8-inch scherm van het infotainment-systeem, dat de middenconsole aan de bovenkant begrenst, biedt toegang tot de telefoon, de radio met DAB en het navigatiesysteem (dat op ons testvoertuig niet beschikbaar was), terwijl netjes daaronder de bediening van het verwarmings- en ventilatiesysteem zit. Als we toch een puntje van kritiek moeten aanhalen, is het het wat somber aandoende interieur, dat een beetje meer frisheid had mogen hebben.

Achteraan beschikt de Swace eveneens over behoorlijk wat ruimte, terwijl de brede achterdeur de instap ook vereenvoudigt. De lage daklijn zorgt er echter voor dat grotere personen bij het instappen wel best letten waar hun hoofd blijft.

Het geluidsniveau had wel iets beter gekund. De resultaten bij onze metingen liggen wat hoger dan bij de andere modellen die het oordeel van onze decibelmeter al moesten ondergaan, maar ook puur op gehoor toonde de Swace zich merkelijk luider, waarbij vooral de rolgeluiden aanzienlijk hoorbaar waren.

Suzukiswace4 010221

Functionaliteit

De koffer heeft een regelbare bodem met daaronder een compartiment waarin je losse spullen kwijt kan. Met neergeklapte achterbank vormt de koffervloer in zijn hoogste stand één vlakke laadvloer. De koffer boet door de batterij van het hybride systeem uiteraard een beetje aan plaats in, maar bedraagt toch 596 liter en loopt met neergeklapte achterbank op tot net boven 1.600 liter.

Een tof aardigheidje in de laadruimte is de smaakvolle LED-verlichting over de diepte van de kofferruimte die vooral op donkere winterse dagen het verschil kan maken.

TCO

We zeiden eerder al dat de Suzuki Swace geen sprinter is en eigenlijk voluit de kaart van de zuinigheid en milieuvriendelijkheid trekt. Op ons testparcours vertaalt zich dit in een gemiddeld verbruik van 6,61 l/100 km, waarbij hij vooral in het Ardennengedeelte indruk maakt door dankzij zijn hybride systeem het verbruik daar terug te dringen tot een wel zeer goede 5,56 l/100 km.

Diezelfde hybride techniek van Toyota zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot van de Swace zich beperkt tot 103 g/km volgens de nieuwe WLTP-norm. Daardoor heeft deze Japanner een fiscale aftrekbaarheid van 71,1%. Toch zorgen zijn relatief lage CO2-uitstoot en zijn aantrekkelijke prijs van 28.099,17 euro, excl. BTW, ervoor dat hij zelfs in zijn GLX-uitvoering een VAA van slechts 316,00 euro per maand heeft.

Fleet-Flits conclusie

De Suzuki Swace is een kloon van de Toyota Corolla Touring Sports en hij neemt dan ook alle kwaliteiten en onhebbelijkheden van zijn Japanse neef over. Het enige verschil is wel dat hij niet als hatchback te verkrijgen is en dat Suzuki geen keuze laat als het op de motor aankomt. Hier dus geen mogelijkheid om te opteren voor de wat levendigere 2.0 Hybrid of de kleine 1.2 Turbo.

Zuinigheid is duidelijk de grote kwaliteit van deze auto, die zich voor het overige heel “middle of the road” toont. Daar is overigens niks mis mee, want ook al heeft hij niet de sprankelende prestaties van de Corolla 2.0 Hybrid in huis, toch toonde hij zich tijdens onze rit een prettige gezel, waarbij we als enige echte kritiekpuntje niet aan zijn eerder luidruchtige natuur voorbij kunnen.

Concurrrenten voor de Suzuki Swace 1.8 Hybrid GLX

Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid

De Corolla is de donor van de Swace en heeft dan ook zowat dezelfde kwaliteiten als de nieuwe break van Suzuki. Alleen biedt de Corolla iets meer keuze, dankzij twee extra krachtbronnen en de hatchback-uitvoering en is hij net iets goedkoper dan zijn Suzuki-tegenhanger. Voor het overige rijdt de 1.8 Hybrid exact hetzelfde en is ook de materiaalkeuze geheel identiek. Puristen zullen enkel de hertekende grille van de Swace als een uiterlijk verschilpunt zien.

Kia Proceed 1.0 T-GDi

De Kia ProCeed valt op door zijn aantrekkelijke lijnenspel, dat sprankelende rijprestaties lijkt te beloven. Die blijven hoog in de toeren wat uit, maar voor het overige rijdt deze 28.090 euro, incl. BTW, kostende Zuid-Koreaan bijzonder plezierig. De naar beneden duikende achtersteven kost hem wat hoofdruimte en vooral zicht naar achteren. Inzake functionaliteit en kofferruimte hoeft deze Zuid-Koreaanse shooting brake dan weer geen toegevingen te doen, want met een kofferruimte van 594 liter, de mogelijkheid om de achterbank neer te klappen en de bijzonder grote kofferopening toont hij dat een perfecte huwelijk tussen uitstraling en praktisch nut mogelijk is.

Skoda Scala 1.0 TSI 110 pk

De Skoda Scala, die overigens niet als hybride leverbaar is, heeft heel wat te bieden (rijplezier, ruimte en uitrusting) voor een aantrekkelijke instapprijs van 20.190 euro, incl. BTW, voor de 95 pk sterke 1.0 TSI. De 110 pk versie van die driecilinder 1-liter motor, die het meest in de buurt van de 122 pk sterke krachtbron van de Swace komt, toont zich met 24.440 euro, incl. BTW, ook nog altijd fors goedkoper dan zijn Japanse tegenhanger.

Technische fiche

Motor: 1.798 cc benzinemotor met vier cilinders in lijn

Max. vermogen: 90 kW/122 pk

Max. koppel: 142 Nm

Aandrijving: voorwiel, CVT-automaat

Gem. verbruik gemengde cyclus: 6,61 l/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 5.56 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 8,16 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 6,70 l/100 km

Inhoud kofferruimte: 596 m³

Fabrieksgarantie: 5 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 11,1 sec.

Topsnelheid: 180 km/u (begrensd)

CO2-uitstoot: 103 g/km (WLTP)

Fiscale PK: 9

Fiscale aftrekbaarheid: 71,1%

Catalogusprijs BTW excl. Suzuki Swace 1.8 Hybrid GLX: 28.099,17 euro

Voordeel van alle aard testvoertuig 1.632,00,75 euro per jaar

136,00 euro per maand

Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.

Rijgedrag: 8,12/10

Veiligheid: 8,22/10

Comfort: 7,96/10

Functionaliteit: 8,01/10

TCO: 7,26/10

Fleet Flits Score: 7,87/10


Afgewogen

+ Zuinige hybride auto

+ Ruimte in koffer

+ Aantrekkelijk lijnenspel

- Geluidsniveau interieur

- Gezapige CVT-automaat

- Interieur had iets frisser gemogen

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.