Verzelfstandigde Mercedes-Benz Trucks zet in op herwinnen Top 3-positie

Op 1 december 2021 verzelfstandigde Daimler zijn vrachtwagendivisie Mercedes-Benz Trucks. Op 10 december noteerde de nieuwe entiteit voor het eerst aan de beurs van Frankfurt. Peter Brock en Rudy Vanderperren, respectievelijk ceo en manager Marketing Mercedes-Benz Trucks Belgium Luxembourg N.V. (Brussel), maken zich sterk dat de hernieuwde slagkracht het bedrijf in het nieuwe jaar opnieuw binnen de Top 3 van de vrachtwagenconstructeurs in België zal positioneren. Die stek speelde het kwijt als gevolg van de toeleveringsperikelen rond de halfgeleiders. Mercedes-Benz Trucks Belgium-Luxembourg werd overigens tot Daimler Truck Belux N.V. herdoopt.
Hoewel de vraag in 2021 goed hernam, sluit Daimler Truck BeLux het jaar wellicht af met iets lagere verkoopseenheden dan normaal. Dit onder meer als gevolg van de toeleveringsproblemen met de halfgeleiders. “Normaliter schommelen onze levertermijnen rond de drie maanden. Momenteel gaat het om iets langere termijnen. Gelukkig lijkt de chip-problematiek zich nu stilaan te stabiliseren”, aldus Peter Brock. “In de gegeven omstandigheden zijn marktaandeel en leveringsvolumes minder relevant”, luidt het. In België schommelt het marktaandeel van de Mercedes-trucks rond de 16%. Met 25% is het merk marktleider in het Groothertogdom.
Nieuwe constellatie, grotere slagkracht
De verzelfstandiging moet Daimler Truck in globo een grotere slagkracht opleveren. De banden met Mercedes Cars & Vans worden helemaal doorgeknipt. Op het vlak van de componenten worden beide bedrijven zelfs rechtstreekse concurrenten. “Op vandaag gaan we als twee onafhankelijke bedrijven door het leven met elk een eigen visie en strategie. Voorheen waren we de enige vrachtwagenconstructeur die binnen dezelfde organisatie ook rekening moest houden met de belangen van de personen- en bestelwagens. Het was steeds een zorgvuldig afwegen van de beschikbare investeringsbudgetten tussen beide divisies. Die tijd is voorbij. Als Daimler Truck stippelen we voortaan autonoom onze koers uit op vlak van technologie, overnames en dies meer,” verduidelijkt Brock.
Het scheiden van de IT-systemen leidt dan weer tot een fors toegenomen flexibiliteit terwijl ook de onderdelenlogistiek wordt opgesplitst. Momenteel worden de onderdelen voor zowel Trucks als Cars & Vans toegeleverd vanuit een gigantisch logistiek centrum in Valenciennes, dat met capaciteitsproblemen worstelt. Daimer Truck Belux zal in de toekomst - wellicht vanaf 2023-2024 - bevoorraad worden vanuit een nieuw nog op te richten “dedicated” logistiek centrum. “Dat moet ons niet alleen meer flexibiliteit opleveren maar ook snellere en meer betrouwbare uitleveringen die de klantentevredenheid ten goede zullen komen”, voorspelt de ceo.
Voorts hoopt Daimler Truck Belux binnen de nieuwe constellatie bijkomende slagkracht te puren uit de ontkoppeling van het Europees Customer Assistance Center in Maastricht. Dat houdt in dat eigenaars van Mercedes-Benz Trucks zullen kunnen rekenen op een meer gefocuste en gespecialiseerde dienstverlening.
Ten slotte zijn kortere beslissingslijnen te verwachten op het vlak van Daimler Truck Financial Services, dat binnen een BeNe-structuur werkt. “De medewerkers van Daimler Truck Financial Services voor België zullen vanuit onze kantoren in Brussel werkzaam zijn, dit in nauw overleg met onze andere medewerkers”, onthult Brock.
Dat die toegenomen slagkracht zich in hogere verkoopsprognoses moeten vertalen, ontkennen onze gesprekspartners niet. “Als gevolg van de toeleveringsproblematiek rond de halfgeleiders tuimelden we uit de Top 3 van de in België actieve truck-fabrikanten. Die stek willen we, met behulp van de nieuwe structuur, in 2022 zo snel mogelijk herwinnen”, benadrukken Brock en Vanderperren in koor. Beiden tonen zich rotsvast overtuigd van het groeipotentieel dat het spin-off project van Daimler, bekend onder de projectnaam “Focus”, voor de vrachtwagenverkoop inhoudt.

Consolidatie op distributievlak
Sinds Daimler Truck Belux eerder dit jaar zijn Antwerpse concessie naar Van Mossel Automotive doorschoof, heeft de invoerder alleen nog in Sint-Pieters-Leeuw een concessie in eigen beheer. Van Mossel Automotive heeft momenteel een Truck-vestiging in uitbouw langs de Bisschoppenhoflaan in Antwerpen-Deurne. In Duffel opent de nieuwe concessionaris dezer dagen een tweede service-punt.
Eerder werden ook al de concessies in Aalst en Gent naar het Zweedse Hedin doorgeschoven. “De concessie in Sint-Pieters-Leeuw biedt ons de kans om voeling met de markt te houden. Own Retail-investeringen in België staan niet langer op de agenda”, stelt Brock.
Op vandaag heeft Daimler Truck BeLux 10 sales-contracten en 18 service-contracten lopen. Daarnaast zijn 35 service-punten operationeel. Concessiehouders zijn - naast de eigen vestiging in Sint-Pieters-Leeuw - Groep Vereenooghe (Roelare, Ieper en Brugge, Hedin Automotive (Gent, Aalst en Sint-Niklaas), Groep Ghistelinck (Waregem en Kortrijk), Groep Maurin (Sint-Truiden (Claes) en Hasselt (Groep Jam)), VDH (Herentals), Car Avenue Star (Alleur en Eupen), Lambert (Namen), Truck Center Jost (Amel), met een sales outlet in Habay-La-Neuve (Sonodi) en Merbag in het Groothertogdom Luxemburg. “Van de 24 verkoopspunten in 2004 blijven er nog tien over. Niet uitgesloten is dat in de toekomst de consolidatiebeweging zich verder zet,” weet Peter Brock.
Nieuw label voor tweedehands-trucks
Met “Mercedes-Benz Certified” voerde Mercedes-Benz Trucks zowat een jaar terug een nieuw label voor tweedehands-trucks in. Dat label is vooralsnog enkel beschikbaar bij TruckStore in Sint-Pieters-Leeuw, maar wordt in het nieuwe jaar over het hele netwerk uitgerold. In een normaal jaar vinden in België en Luxemburg een 350 à 450 tweedehands-trucks van Mercedes-Benz een afnemer.
Voor het “Certified”-label komen alleen trucks van het eigen merk van ten hoogste vijf jaar oud en met maximaal 500.000 kilometer op de teller in aanmerking. Het label houdt bovendien in dat gecertificeerde trucks minstens drie maanden of 20.000 respectievelijk 30.000 kilometer (trucks met een MTM tot 12 ton of vanaf 12 ton) kunnen rijden zonder dat een onderhoudsbeurt nodig is en dat ze in die periode ook geen wettelijke controles moeten ondergaan.
Op naar duurzamere trucks
In zijn traject naar zero-emissievoertuigen zet Mercedes-Benz Trucks in op vrachtwagens met een elektromotor en brandstofceltechnologie. LNG is voor de constructeur geen optie wegens de te geringe impact op de CO2-emissies.
Als onderdeel van de eerste fase werd in september de serieproductie opgestart van het distributievoertuig eActros dat een autonomie van 300 à 400 kilometer meekrijgt. De eActros wordt in de tweede helft van 2022 in België leverbaar in twee uitvoeringen (4x2 (19 ton) en 6x2 (26 ton)).
Volgend jaar wordt in de tweede fase de eEconic gelanceerd, een batterij-elektrisch distributievoertuig, dat vooral populair is in de huisvuilophaling en het drankentransport. In diezelfde fase staat voor 2024 de eActor longhaul op de planning, een trekker met een autonomie tot 500 kilometer, die door de grootdistributie op planbare routes kan worden ingezet.
Peter Brock: “Op BEV-vlak willen we veel verder gaan dan het leveren van het voertuig. Onder de vorm van eConsulting willen we klant een breed spectrum van oplossingen aanleveren. Is de activiteit van de klant compatibel met een elektrisch voertuig? Zo ja, in welke configuratie en met welke opbouw? We bekijken samen de routes en of men over de vereiste laadcapaciteit beschikt, dit in functie van de topografie, het aantal stoppunten en dies meer. Ook besteden we aandacht aan de vaak onderschatte problematiek van de laadinfrastructuur en voorzien we in advies met betrekking tot subsidies en financiering”.
Op het vlak van de laadinfrastructuur ontwikkelde Mercedes-Benz in een recent verleden een holistisch ecosysteem met onder andere advies en infrastructuurdiensten in samenwerking met ENGIE en dochter EVBox Group.
In de derde fase in de tweede helft van dit decennium, vermoedelijk in 2027, hoopt Mercedes-Benz Trucks uit te pakken met een truck in serieproductie op basis van brandstofceltechnologie. Dit voorjaar zette Daimler Truck AG samen met Volvo Group de 50/50 joint-venture Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG op. Die joint-venture zal brandstofcelsystemen ontwikkelen, produceren en verkopen. In eerste instantie voor zware vrachtwagens, later ook voor andere toepassingen.
“Binnen twee jaar wil Daimler Truck 5.000 BEV-vrachtwagens onder het Mercedes-Benz enseigne op de Europese wegen hebben. In 2038 zal de constructeur de laatste truck op fossiele brandstof produceren. Tegen 2050 wil het concern zijn hele park elektrisch of op waterstof laten rijden”, besluit Peter Brock.
Actros L en Actros F: nieuwe afgeleiden van hoofdmodel
Daimler Truck lanceerde dit voorjaar de Actros F, waarbij de F naar “Functional” refereert. “Verschil met de gewone Actros is een cabine met een kleine motortunnel (122 mm) die wel 2,5 meter breed is. Voordeel is dat het model met drie instaptredes komt in plaats van vier, wat handig is indien veelvuldig in- en uitstappen is vereist. De Actor F heeft een gewoon dashboard aan boord, niet het multimedia-systeem, terwijl ook de mirrorcams plaats ruimen voor gewone spiegels,” schetst Rudy Vanderperren, manager Marketing Daimler Truck BeLux, toegevend dat de constructeur daarmee een iets lager geprijsd voertuig in de markt zet.
De nieuwe Actros L, die pas in productie ging, wil dan weer een antwoord bieden op het slinkend aantal vrachtwagenchauffeurs. “Centraal in het nieuwe model staat het chauffeurscomfort. Dat vertaalt zich onder meer in een beduidend beter geluidscomfort, betere bedden en matrassen, LED-verlichting, betere veiligheidsvoorzieningen en zichtbaarheid, …”, zo nog Vanderperren.
MERCEDES-BENZ TRUCKS BELGIUM LUXEMBOURG N.V.
DAIMLER TRUCK BELUX N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.