WOMED Award: finalistes voor “Onderneemster en Belofte van het Jaar” bekend

Vrouwennet V.Z.W., UNIZO en VLAIO zetten elk jaar straffe onderneemsters in de spotlights met de “WOMED Award”. Op 1 april 2025 wordt in het Wintercircus in Gent bekend gemaakt wie zich een jaar lang “Onderneemster van het Jaar” en “Belofte van het Jaar’”mag noemen. De WOMED Award - kort voor WOMen in Enterprise and Development - bekroont ondernemende vrouwen die het verschil maken. Zij zijn de game changers van vandaag die niet alleen hun eigen indrukwekkende pad banen, maar ook andere vrouwen inspireren om de stap naar ondernemen te zetten, luidt het.
|

Karine De Bie is handelsingenieur en al meer dan dertig jaar ondernemer. Op haar 25e nam ze met haar echtgenoot Alinco over, een metaalconstructiebedrijf in Sint-Niklaas. Sinds 2008 staat ze er alleen aan de leiding terwijl haar man de firma Deprest onder zijn vleugels nam. Vandaag telt Alinco zeventig medewerkers en ligt de specialisatie in inox maatwerk voor high-end farma en machinebouw, met een uitgebreid en modern machinepark. Binnen haar bedrijf stimuleert ze een cultuur waarin iedereen zich goed voelt, gehoord wordt en bijdraagt tot verbeteringen.
De Bie is actief binnen Artemis Waasland en voorvechter van vrouwelijk ondernemerschap. Haar levensmotto luidt: “Doe iets voor jezelf én voor de maatschappij waarin je leeft”. Engagement staat dan ook centraal: voor haar team, voor haar klanten en naar de maatschappij toe.

Vanessa Vankerckhoven is ceo en oprichter van Idevax. Vanuit haar passie voor wetenschap - ze is dokter in de medische wetenschappen - is ze al jaren actief in diverse medische spin-offs via de Universiteit van Antwerpen. Zo is ook in 2020 Idevax ontstaan.
Dat ontwikkelt innovatieve injectie-devices om op een betrouwbare, eenvoudige en pijnloze manier te injecteren in de huid. De uitdaging: het verbeteren van de manier waarop vaccins en kankermedicatie worden toegediend.
Vankerckhoven droomt van een wereld waarin patiënten makkelijke toegang hebben tot medicijnen en ziektes effectief behandeld en vooral voorkomen kunnen worden. Ze wil andere vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen, ongeacht de uitdagingen. Want met passie, toewijding en een beetje lef kunnen we de wereld veranderen.

Bits of Love is een digitale productstudio die producten op maat bedenkt en ontwikkelt. Vanuit haar eerdere ervaring in de sociale sector zag zaakvoerster Jessica Kellner de noodzaak voor digitale oplossingen die écht aansloten bij menselijke behoeften. Wat begon met projecten in de geestelijke gezondheidszorg, is uitgegroeid tot een toonaangevende studio met een gevarieerd portfolio. Klanten zijn gerenommeerde namen als Tomorrowland en Club Brugge. Bits of Love ontwikkelde evengoed een app voor jongeren met een verstandelijke beperking of een educatieve game voor anderstalige kleuters tot zelfs de Nationale Stemtest, gebruikt door 7 miljoen Belgen.
Kellner geeft les aan jongeren over ondernemen, met speciale aandacht voor het empoweren van meisjes. Ze wil het pad effenen voor de volgende generatie vrouwelijke tech-ondernemers.
Genomineerd als “Belofte van het Jaar”
De drie genomineerden in de categorie ‘Belofte van het jaar’ zijn Caroline Gysels (SCOPR, Limburg), Lien Gegrauwe (Swivvle®, West-Vlaanderen) en Buvana Lefevre (Alari Technologies, Vlaams-Brabant)

Vanuit haar 12-jarige carrière in de bouwsector, waar Caroline Gysels actief was als bouwcoördinator én ervaring opdeed als beroepsverkoper van panden, ontstond het bewustzijn van de uitdagingen waarmee kandidaat-kopers te maken krijgen. De complexiteit van de markt, de financiële en technische risico's, worden vaak onderschat. Met SCOPR wil ze een oplossing bieden.
SCOPR is een innovatieve digitale tool die gebruik maakt van AI en geavanceerde algoritmes en zo kandidaat-kopers begeleidt bij hun aankoopproces. De tool verschaft inzicht in de technische staat, de renovatiekosten en de wettelijke verplichtingen.
Ambitie is om de vastgoedmarkt transparanter te maken en kopers te helpen om slimme, veilige en duurzame keuzes te maken.

In 2021 richtte Lien Degrauwe Ghold B.V. op en werd Swivvle®️ geboren met als missie kwetsbare weggebruikers zichtbaar en veilig maken met stijlvolle, innovatieve producten. Het eerste product, een premium fietshelm, combineert duurzaamheid, veiligheid en mode. Ondertussen wordt gewerkt aan nieuwe producten die Degrauwe in de zomer van 2025 wil lanceren. Ze gebruikt recycleerbare materialen, minimaliseert afval, vermijdt plastic en plant een boom voor elk verkocht product.
Sinds mei 2024 groeide Swivvle®️ naar 65 verkoopspunten, met locaties in Wenen en Nederland. De ambitie is internationaal en de missie is helder: Swivvle®️ moet levens redden door veiligheid en mode samen te brengen, zodat reflecterend zichtbaar zijn een vanzelfsprekendheid wordt.

Oprichtster Buvana Lefevre was al als kind gefascineerd door technologie en innovatie door het werk van haar moeder, een gepassioneerd elektronisch ingenieur. Die fascinatie was een inspiratiebron voor haar academisch pad en een doctoraatsonderzoek in de hernieuwbare energie. Ze leerde dat technologie niet alleen innovatief moet zijn, maar ook een positieve impact moet hebben op maatschappij en milieu.
Zonne-installaties worden vaak onderbenut, zowel qua energiecapaciteit als qua rendement op investering. Alari pakt deze uitdaging aan met een uniek ML-algoritme dat ontworpen is om de prestaties en dus de energieproductie onder alle weersomstandigheden te maximaliseren en tegelijk de levensduur van bestaande hardware te verlengen. Innovatie troef dus. Intussen lopen er diverse pilootprojecten en heeft ze het Leuven Entrepreneurs Fund gewonnen.
UNIZO
WOMED
AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN (VLAIO)
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.