Streven naar duurzame wereld = duurzaam beleggen
Gespecialiseerde beleggingsinstellingen focussen op duurzaam beleggen. Vooraleer in een bedrijf wordt belegd, worden duurzaamheidsonderzoeken gevoerd, worden de antwoorden besproken en wordt, desgevallend, om toelichting of verheldering verzocht. Dat veronderstelt een actieve dialoog met het betrokken bedrijf. Ook na het beleggen houdt men die dialoog op gang. Zo wordt niet geaarzeld om specifiek duurzame onderwerpen als aandeelhouder op de agenda te zetten.
Aan de voedingsmiddelenindustrie worden bijvoorbeeld vragen gesteld over ontbossing. Grote gebieden worden namelijk ontbost door de groeiende vraag naar palmolie en soja. Zo confronteert men gereputeerde voedingsconcerns met hun houding dienaangaande is en wat ze er effectief aan doen. Eind 2007 bleek dat er nog geen enkele aandacht voor dat thema was. Begin 2009 werd al duidelijk dat leveranciers nu ook op hun duurzaamheid worden getoetst en dat ontbossing daarvan een vast onderdeel is geworden.
Confronterende vragen op aandeelhoudersvergaderingen kunnen bedrijven uitdagen om duurzamer tewerk te gaan. Dat wil zeggen op een manier die voor alle belanghebbenden voordelen biedt en niet alleen voor de aandeelhouders. Duurzame beleggers hanteren gewoontegetrouw een stemgedrag dat op specifieke duurzaamheidsthema’s is toegespitst. Dit jaar zijn dat zaken als de klimaatverandering, de levensduur van producten en de beloning van de directie.
Bewust belonen
Beleggingsmaatschappijen die duurzaamheid hoog in het vaandel voeren aarzelen er bovendien niet voor om te vragen de beloning van de directie aan duurzaamheidsdoelstellingen te koppelen. Als gevolg van het huidige economische klimaat, kan die insteek op steeds grotere schaal op investeerdersaandacht rekenen. Bedrijven als Philips en TomTom kregen bijvoorbeeld ook specifieke vragen toegespeeld omtrent de levensduur van hun producten. Bij Philips stonden de criteria waarmee de zogenaamde “Green Products” worden bepaald centraal, bij TomTom het gegeven dat duurzame inbouwapparatuur even lang moet mee gaan als de auto zelf.
Steun in de rug voor duurzaam beleid
Het stellen van vragen aan een bedrijf kan een steun in de rug betekenen voor de afdeling duurzaamheid van het bedrijf. Het onderwerp wordt onder de aandacht van de directie gebracht en de vragen helpen om juist daar de duurzaamheidsthema’s te agenderen. Zo zien we in de loop der tijd vaak veranderingen. Een voorbeeld is uitgever Wolters Kluwer. In 2007 wees men het bedrijf tijdens de algemene jaarvergadering op het ontbreken van gegevens over het gebruik van gecertificeerd of gerecycleerd papier. Met als gevolg dat in 2008 de resultaten terzake in het jaarverslag werden opgenomen.
Respons hangt van thema af
De respons die de dialoog met een bedrijf oplevert hangt af van het thema. Hoe meer een onderwerp de algemene aandacht van publiek en pers heeft, hoe groter de kans dat een bedrijf dit oppikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het thema klimaatverandering bij Calgon Carbon. Dit bedrijf maakt zuiveringssystemen voor de behandeling van onder meer drinkwater, afvalwater en lucht. Duurzame beleggers verwachten van de energie-intensieve chemische industrie, waartoe Calgon Carbon hoort, beleid en programma’s om de bijdrage tot de klimaatverandering in te perken. In recente contacten met Calgon Carbon bleek dat het bedrijf is gestart met het monitoren van CO2-productie en werkt aan beleid voor klimaatverandering.
Omdat de producten van de ondernemingen een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu leveren, is besloten om Calgon Carbon vooralsnog binnen het duurzame beleggingsuniversum van bepaalde investeerders te behouden. Eind dit jaar staan nieuwe contacten met het bedrijf op de agenda om te peilen naar de voortgang van het klimaatbeleid.
Ook het thema wapens heeft in het voorbije jaar tot een succesvolle dialoog geleid. In 2007 nam een TV-uitzending van het programma Zembla de betrokkenheid van financiële instellingen bij wapenproductie onder de loep. Een en ander had tot gevolg dat verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen intussen hun beleid hebben gewijzigd of relaties met wapenproducenten verbraken. Sommige banken gebruiken de verstrekte informatie zelfs om de zwarte lijsten die ze hanteren aan te passen.
Bedoeling van professionele duurzame beleggers is nog meer bedrijven te stimuleren om hun duurzaamheid te verbeteren. Dat via het verder versterken van de dialoog met de ondernemingen. Eén mogelijkheid om dat te doen is het bundelen van krachten met gelijkgestemde beleggers. Gezamenlijk vragen stellen op aandeelhoudersvergaderingen zal meer gewicht in de schaal leggen.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Triodos Bank N.V. (Brussel). Meer info: 02/548.28.28 of http://www.triodos.be).
TRIODOS BANK N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.