Innovatiecentrum Limburg leidt ondernemingen naar innovatiepad toe
Ondanks de crisis leeft bij Limburgse bedrijven de drang om te innoveren. Zo stelt Bruno Krekels, directeur van Innovatiecentrum Limburg dat innoverende bedrijven uit de gouw begeleidt, stimuleert en naar het partnernetwerk doorverwijst. Het blijken overigens precies de innovatiegerichte ondernemingen te zijn die best weerwerk aan de moeilijke economische situatie bieden. Vanuit die wetenschap belastte Innovatiecentrum Limburg CPSB met een onderzoek naar de innovatiecapaciteit van Limburgse ondernemingen. Innovatie moet binnen een bedrijfsorganisatie op een breed draagvlak kunnen rekenen. Kleiduifschieten op nieuwe ideeën is volstrekt uit den boze, weet Luc De Schryver, adviseur KHLIM Quadri en managing director CPSB (The Creative Problem Solving Group). Met de sensibiliseringscampagne “Neem Voorsprong” wil Innovatiecentrum Limburg een klimaat creëren dat Limburgse bedrijven aanzet (nog (meer) te innoveren.
Innovatieve organisaties blijken bereid viermaal zoveel risico’s te nemen als een stagnerende organisatie. Die laatste hebben het bovendien bijzonder moeilijk om op veranderingen te reageren.
Met als gevolg dat het risico op klantenverloop verhoogt. Europees onderzoek van PricewaterhouseCoopers leert dat bedrijven die een groot deel van hun omzet uit nieuwe producten en diensten putten, beduidend sneller groeien dan organisaties die een traditionele insteek hanteren.
Organisatieklimaat bepalend voor innovatie
Bepalend voor het innovatief vermogen van een onderneming is het organisatieklimaat.
Bevorderlijk voor innovatie zijn de wijze waarop ideeën worden ondersteund, de aanwezigheid van een debatcultuur, de bereidheid tot risico’s nemen, de betrokkenheid van de medewerkers en hun bereidheid uitdagingen aan te gaan, hun vrijheid binnen de organisatie, een sfeer van vertrouwen en vrijheid, en ruimte voor speelsheid en humor.
Ook de redenen tot innoveren zijn uiteenlopend. Onderaan de ladder staan zaken als concurrentiedruk en het aanpassen aan wet- en regelgeving.
Voornaamste aanleidingen tot het voeren van een innovatiestrategie zijn, in volgorde van belang, klantgerichtheid (91%), kwaliteitsverbetering (78%) en omzetverhoging (72%).
“Bedrijfscultuur enerzijds en de individuele vaardigheden en talenten binnen een organisatie anderzijds wegen het zwaarst bij de bepaling van de innovatiegerichtheid van een onderneming,” weet Luc De Schryver.
Bevraging van honderd Limburgse bedrijven uit 15 verschillende sectoren leert overigens dat bij de helft van de respondenten innovatietrajecten tijdens de drie laatste jaren tot een omzettoename met 5 tot 25% leidden.
Ruim de helft van de bevraagde bedrijven gaf aan niet te innoveren omwille van tijdsgebrek (51%), administratieve rompslomp bij de aanvraag van subsidies (47%) en de complexiteit rond de commercialisering van innovaties (43%).
Innovatie = noodzaak
Limburgse bedrijven weten zich in hun innovatiestrategie vooral gefnuikt door een gebrek aan vrijheid, humor en speelsheid, alsook door een geringere bereidheid tot het nemen van risico’s. Althans in vergelijking met meer innovatieve organisaties.
“Ook in Limburg is innoveren noodzakelijk. Hoewel het op zich een eenvoudig proces is, percipiëren Limburgse bedrijfsleiders innovatie als zijnde moeilijk. Dat beeld willen we doorbreken met behulp van een grootscheepse sensibiliseringscampagne, “Neem voorsprong” genaamd. Bedoeling is aan Limburgse ondernemers duidelijk te maken dat innovatie gelijk staat met voorsprong nemen op de concurrentie, meer groei en meer winst,” verduidelijkt Karoline Goyvaerts, communicatiecoördinator Innovatiecentrum Limburg.
De campagne, die tot eind 2010 loopt, kan rekenen op de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincie Limburg en het IWT.
De campagne vindt zijn beslag in het on-line platform Neemvoorsprong.be, de on-line ideeënbox BlueBulb en een aantal events (Open Innovatie Forum, management trainee days, Innovation Fridays, Brainblock Tuesdays, Trainspotting, …).
De officiële kick-off vindt plaats op 8 december als in de Limburghal te Genk het “Open Innovatie Forum” wordt georganiseerd.
Op het programma staan gastsprekers als minister van Innovatie Ingrid Lieten, futuroloog Herman Konings, innovatie-expert Koenraad Debackere en de professoren Wim Vanhaverbeke en Rik Torfs.
In de rand van het gebeuren loopt een beurs met een honderdtal innovatieve exposanten, ondersteund door 24 praktijkgerichte getuigenissen en tal van interactieve workshops.
INNOVATIECENTRUM LIMBURG V.Z.W.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.