AG Real Estate zet in op verdere diversificatie

Opvolger van Fortis Real Estate

Als volle dochter van AG Insurance zet het voormalige Fortis Real Estate zijn activiteiten voortaan verder als AG Real Estate. “Verdere diversificatie van de portefeuille, zowel productmatig als geografisch, is onze ambitie, terwijl ook het vastgoedbeheer voor derden zal worden versterkt,” schetst ceo Alain Devos de toekomststrategie. Impliciet wordt aangegeven dat verdere internationalisatie zich in hoofdzaak zal focussen op die landen waar dochterbedrijf Interparking actief is. Volgend jaar maakt het parkeerbedrijf zijn intrede in Roemenië (lees: Boekarest, nvdr.), meteen het achtste land in Europa waarin activiteiten worden ontplooid.

De nieuwe naamgeving is uiteraard het gevolg van de ontmanteling van de Fortis-groep. AG Real Estate is een volle dochter van AG Insurance, dat door Ageas (75%) en BNP Paribas Fortis (25%) wordt gecontroleerd.

Opzet van de nieuwe aandeelhouders is terug te kapitaliseren op de sterke AG-“brand”. Vooraleer de vastgoedactiviteiten in 1993 onder de Fortis-koepel werden gebracht, werden ze onder AG-vlag verzorgd.

Van de totale activa van zowat 51,2 miljard euro van AG Insurance is zowat 7,9% in vastgoed belegd.

“Jaarlijks investeert AG Real Estate 450 miljoen euro om zijn vastgoedportfolio op peil te houden,” aldus Antonio Cano, ceo AG Insurance.

Diversificatiekoers

De vastgoedmaatschappij voert al het hele millennium een diversificatiekoers. Tussen 2000 en 2009 klommen de investeringen van AG Real Estate van 1,3 miljard tot 3,8 miljard euro.

Meest opmerkelijke diversificatie was ongetwijfeld de instap in de parking-uitbating, toen Fortis in 2003 de controle over Interparking verwierf.

Vandaag is de parkeeractiviteit goed voor 31% van de totale vastgoedactiva onder beheer van AG Real Estate. Andere opmerkelijke diversificaties waren de projectontwikkeling en de intrede in de warehousing-markt.

“In de toekomst wil AG Real Estate zich verder in het warehousing-segment profileren,” geeft Alain Devos te kennen.

Eigen aan AG Real Estate is dat, op uitzondering van de makelaardij, het bedrijf actief is in zowel de projectontwikkeling, bouw- & project management als het asset & property management.

Zo heeft het bedrijf voor zowat 500.000 m2 kantoorvloer, 320.000 m2 semi-industrieel vastgoed en 200.000 m2 retail-oppervlakte in eigen beheer. Tevens neemt AG Real Estate het beheer van tien vastgoedcertificaten ter waarde van 500 miljoen euro.

Voorts treedt men op als respectievelijk promotor en co-promotor van de bevak’s Befimmo en Ascenscio. Met Devimo Consult, een volle dochter, is AG Real Estate marktleider in België op het stuk van het commerciële property management.

“Momenteel heeft AG Real Estate voor ruim 600.000 m2 vastgoed in ontwikkeling in België, Frankrijk, Luxemburg en Hongarije. In de voorbije acht jaar slaagden we erin onze development-portefeuille te verviervoudigen. Bij voorkeur opteren we evenwel voor ontwikkeling in partnership. Dat is het geval in de helft van de projecten in uitvoering,” verduidelijkt head of Development, Alain De Coster.

Interparking toont internationaal de weg

Parkeerbedrijfdochter Interparking, dat uiteindelijk op eigen kracht doorging en in het zog van het Fortis-debâcle het samengaan met branchegenoot Vinci afblies, eist een voortrekkersrol op in de verdere internationale diversificatie van AG Real Estate.

Begin dit jaar nam Interparking het Spaanse Metropark over voor een bedrag van 150 miljoen euro. Metropark staat bijzonder sterk in de hospitaalsector. Interparking baat intussen 575 parkings in zeven landen uit (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk en Spanje), met 276.000 parkeerplaatsen.

“Volgend jaar openen we onze eerste parking in het Roemeense Boekarest,”  kondigt Roland Cracco, ceo Interparking, aan.

Kennelijk opende Interparking de weg voor de internationalisatie-inspanningen van AG Real Estate.

“Voor onze toekomstige geografische expansie focussen we op Frankrijk en Luxemburg,” stelt ceo Alain Devos, die stelt bezorgd te zijn over de situatie op de Brusselse kantoormarkt.

“Een leegstand van 10% op een beschikbaarheid van ruim 13 miljoen m2 werk je minder snel weg dan op een voorradig aanbod van 8 miljoen m2, zoals enkele jaren terug het geval was. In de komende jaren blijft de hoofdstedelijke vastgoedmarkt een moeilijk verhaal. AG Real Estate zal zijn “exposure” op de Brusselse vastgoedmarkt in de nabije toekomst derhalve niet verhogen,” luidt het.