Ierland mikt op prominente plaats in internationale MICE-markt

Nieuw convention centre in Dublin als blikvanger

De Keltische tijger van weleer is niet meer. Ierland behoort tot de trieste rijders in het PIIGS-peloton. Toch zijn de Ieren vastbesloten opnieuw uit het dal te klimmen. Zo maakt men zich sterk in de toekomst één van de eerste landen te zullen zijn die het opnieuw zonder IMF-steun zullen kunnen rooien. Eén van de vele maatregelen om Ierland terug op de economische kaart te zetten, is de promotie van het toerisme. Ierland mikt met name op het aantrekken van zowat 325.000 extra-bezoekers per jaar tegen 2013. Een niet onbelangrijk deel daarvan via de MICE (Meetings, Incentives, Congresses & Events)-markt. Met het vorig jaar ingehuldigde nagelnieuwe convention centre in Dublin beschikt Ierland alvast over nieuwe congresaccommodatie met internationale topallures.

Het Convention Centre Dublin (CCD) opende in september vorig jaar zijn deuren. Het is Ierlands eerste complex dat specifiek voor (internationale) congressen werd gebouwd. Het CCD, ingeplant in Spencer Dock langsheen de Liffey, is op wandelafstand gelegen van het stadscentrum van Dublin.

Alle bezienswaardigheden in de Ierse hoofdstad liggen overigens op wandelafstand.

Onder meer dat maakt de stad zo aangenaam voor de internationale congresganger. Het bijzonder prestigieuze en functionele CCD is van de hand van de Ierse architect Kevin Roche. Het heet het eerste CO2-neutrale congrescentrum in de wereld te zijn.

State-of-the-art accommodatie

Het vijf verdiepingen tellende CCD, in de onmiddellijke buurt van de nieuwe Samuel Beckett-brug, vergde een investering van 380 miljoen euro. De ontwikkeling gebeurde op basis van een publiek-private samenwerking (PPS).

“In ons eerste werkjaar mochten we ons verheugen in ruim 300 events. Die vertaalden zich in 170.000 delegate days (lees: overnachtingen, nvdr.),” aldus Patricia Sugrue, communications manager van het CCD.

De beschikbare accommodatie is ronduit schitterend. Absolute blikvanger is het auditorium dat, over twee verdiepingen, tot 2.000 deelnemers kan herbergen.

Het is met alle technologische (communicatie)snufjes toegerust. Vooraan is een podium voorhanden waarvan het voorste gedeelte afzinkbaar is.

Gelijktijdig kunnen 5.000 personen in het CCD terecht. Dat omvat voorts 22 multifunctionele vergaderzalen, waarvan sommige als breakout-rooms dan wel congressecretariaat kunnen worden ingericht.

Op het gelijkvloers is een 4.500 m² grote tentoonstellingsruimte en/of banketzaal ingericht, genaamd “The Forum”. In theaterstijl kunnen er 3.000 bezoekers terecht.

Handig zijn eveneens de twee voertuigliften die het gebouw toegankelijk maken voor personen- of bestelwagens in het licht van eventuele productvoorstellingen.

Tevens voorziet het CCD in eigen catering. Daarvoor zijn in het geheel maar liefst vier keukens voorhanden.

Dat de Ierse ambities op de internationale MICE-markt met het CCD steil zijn, blijkt uit Sugrue’s uitlatingen:

“In 2012 mikken we met het Convention Centre in 2012 op 200.000 delegate days,” luidt het.

Onder het gebouw ligt een openbare parking met 320 parkeerplaatsen.

Synergieën met toeristisch Dublin en Ierland

Bedoeling is dat het Convention Centre Dublin ook het zakelijk toerisme in zowel Dublin als Ierland een nieuwe impuls bezorgt.

De Ierse hoofdstad en de regio rond Dublin hebben alvast heel wat fraais te bieden. Op horecavlak is het aanbod overvloedig.

Blikvangers in de stad zijn voorts Dublin Castle met zijn rijke verleden, de Guinness Storehouse, de Old Jameson Distillery of historische hotels zoals The Shelbourne.

Ook de Powerscourt Gardens in de nabijgelegen Wicklow Mountains zijn vast en zeker een bezoekje waard.

Diezelfde Powerscourt Gardens worden overigens ook voor de MICE-markt ingeschakeld.

Meer info: www.meetinireland.be.

Meer sectornieuws

Agenda