Eén op twee Belgische bedrijven met cyber-crime geconfronteerd

Vandaag staat beveiliging bij de meeste bedrijven op de agenda. Hoewel een kwart van de bevraagde bedrijven in 2013 zelfs extra budget voor het nemen van beveiligingsmaatregelen vrijmaakt, wordt het gevaar voor nieuwe Internet-bedreigingen, zoals ransomware en cyber attacks, veel lager ingeschat dan klassieke malware zoals virussen en phishing.
Bedrijven willen dit jaar extra budget vrijmaken voor de beveiliging van hun bedrijfsomgeving. De investering gaat daarbij naar extra security-maatregelen voor de cloud-omgeving (28%), de netwerkinfrastructuur met inbegrip van server, computers en applicaties (25%), mobiele devices (24%) en gebouwen (20%) (Tabel 1).
Voor vier bedrijven op tien is security dé reden waarom ze nog geen cloud-technologie gebruiken. En meer dan de helft (52%) van de respondenten geeft aan dat ze meer geneigd zouden zijn de cloud te gebruiken mochten ze meer informatie ontvangen over hoe hun data in de cloud worden beveiligd.
Klassieke malware boezemt meest angst in
Van de ondervraagde Belgische bedrijven schrijven bijna 1 op 2 (47%) het grootste gevaar voor hun onderneming toe aan klassieke malware zoals virussen, spam, phishing mails, …, gevolgd door een mogelijk verlies van confidentiële data en datalekken (40%), het gebruik van privé-toestellen op het bedrijfsnetwerk en de cloud (beide 31%).
Opvallend is dat nieuwe cyber-crime technieken zoals ransomware en gerichte aanvallen zoals cyber attacks via trojans of bots minder gevaarlijk worden ingeschat (telkens 29%). Ten slotte worden eigen medewerkers (26%) in dezelfde gevarenzone geplaatst als hackers als Anonymous (24%) (Tabel 2).
Bij de vraag naar de frequentie om zich tegen nieuwe Internet-bedreigingen te beschermen, is het verontrustend dat slechts een kleine 16% van de bevraagde Belgische bedrijven beschikt over een oplossing die real-time bescherming biedt. Zo’n 12% organiseert updates op dagelijkse en nog eens 8,5% op wekelijkse basis.
Beleid
Vandaag heeft meer dan één op twee Belgische bedrijven (56%) een beleid rond het bewaren en gebruiken van confidentiële, bedrijfskritieke data. Nog eens 6% wil hier in 2013 werk van maken. Ook goed ingeburgerd zijn de richtlijnen rond thuiswerken (46%) en het gebruik van sociale media (47%). Later op de agenda staan een beleid rond het gebruik van eigen toestellen op het werk (BYOD) en cloud-diensten.
Nog steeds heeft zes op tien van de respondenten aan geen module rond BYOD of cloud-diensten te hebben. Dat bedrijven voorrang verlenen aan een policy rond het gebruik van sociale media dan voor het gebruik van eigen toestellen of cloud-diensten, heeft volgens Trend Micro meer te maken met angst voor verlies van productiviteit dan met veiligheid.
TREND MICRO BELUX
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.