Copernicus Masters wedstrijd beloont innovatieve ideeën voor het gebruik van aardobservatie data

Voorstellen kunnen ingediend worden tot 15 september 2013

Voor het derde jaar is de Europese Copernicus Masters wedstrijd op zoek naar nieuwe business ideeën en projecten voor het gebruik van aardobservatiebeelden. De totale prijzenpot ter waarde van €350.000 bestaat uit geldprijzen, ondersteunende diensten en satellietgegevens.

De Copernicus Masters nodigt geïnteresseerde ontwikkelaars, ondernemers, KMOs en studenten uit om hun voorstellen online in te dienen tot 15 september 2013 via http://www.copernicus-masters.com/.

De Copernicus Masters, voorheen bekend als de GMES Masters, wordt sinds 2011 georganiseerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, het Beierse Ministerie van Economische Zaken, het DLR German Aerospace Center en T-Systems. De wedstrijd wordt ondersteund door de Europese Commissie. De partners Astrium GEO-Information Services, European Space Imaging GmbH, the BMW Group Research and Technology en GEO Magazine sponsoren de wedstrijd.

Voorstellen binnen de volgende thematische gebieden komen in aanmerking:

  • Landobservatie
  • Mariene milieu-observatie
  • Atmosfeerobservatie
  • Rampenbestrijding
  • Klimaatverandering

Projecten kunnen ingediend worden in negen verschillende categorieën, zoals cloud computing, mobiele diensten, aardobservatiegegevens gebruiken om diensten in voertuigen te verbeteren, voertuigen gebruiken als gegevensbron voor aardobservatiediensten, het innovatieve gebruik van radar en heel hoge resolutie satellietbeelden. De website bevat ook alle relevante informatie over de partners van de wedstrijd, voorwaarden voor deelname en prijzen. 

De winnaars worden bekend gemaakt op de feestelijke prijsuitreiking die zal plaatsvinden in de Duitse stad München op 5 november 2013.

In 2012 won het Nederlandse bedrijf Blackshore de hoofdprijs met het crowdsourcing project Cerberus. Het project combineert satellietbeelden met serious gaming: een computerspel met een doel.  Door op satellietbeelden zaken als scheuren in het poolijs aan te geven evenals zaken als beschadigde stroomkabels werken de Cerberus-gebruikers mee aan het verbeteren van digitale kaarten en dit op een snellere en grondigere manier dan via de conventionele methodes.

De Nederlandse start-up Blackshore is sinds 2011 ondergebracht bij het ESA Business Incubation Centre in Noordwijk. Het bedrijf is onderdeel van het Technology Transfer-programma van de Europese ruimtevaartorganisatie. In Vlaanderen bevindt het ESA BIC Flanders zich in Geel. Het Business Incubation Centre wordt er gemanaged door Innotek. Voor meer informatie: http://www.innotek.be/

Bron: Innotek

Meer sectornieuws

Agenda