Belgische autorecyclage neemt grote sprong voorwaarts

In 2012 werden in België 160.615 afgedankte voertuigen ingezameld, samen goed voor zo’n 158.780 ton aan materialen. Van die totale massa werd het afgelopen jaar 93% hergebruikt, gerecycleerd of energetisch gevaloriseerd. Dat is 2% meer dan in 2011. Zo blijkt uit het jaarverslag van Febelauto V.Z.W., het Belgische beheerorganisme voor afgedankte voertuigen.

Zowel de regionale wetgeving als de uniforme Europese richtlijnen voor inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte wagens schrijven vandaag voor dat minstens 85% van de ingezamelde autowrakken moet worden teruggewonnnen, waarvan maximaal 5% door energetische valorisatie (verbranding met energieterugwinning). Tegen 2015 moet dat recyclagepercentage echter stijgen tot 95%, waarvan maximaal 10% door energetische valorisatie.

Na drie jaar een recyclagepercentage van 91% te hebben geboekt, maakte Febelauto in 2012 een beslissende grote sprong voorwaarts. Mede dankzij een verhoogde energieterugwinning, werd vorig jaar 93% van de totale ingezamelde massa gerecycleerd.

Om tegen 2015 nog 2% beter te doen, trekt Febelauto volop de kaart van de innovatie. Zo worden bijvoorbeeld bacteriën ingezet om concentraten van ultra-fijne materialen uit het shredder-residu te filteren.

Meer sectornieuws

Agenda