Viangro steeds actiever op markt bereide gerechten

02/09/2013 OM 08:16 - Luc Willemijns
038c63d7a65d0c2056e653350742a83a
GIMB heeft aan Viangro een lening van 3 miljoen euro toegestaan. Bedoeling van het familiale vleesbedrijf is met de verse middelen zijn transformatieproces door te zetten. Met een geschiedenis als vleesgroothandel in 1960 evolueert de Viangro-groep immers - naast leverancier van de grote retailers en food service-operatoren, naar de status van aanbieder van ultra-verse oplossingen voor klanten, dit zowel met bereide gerechten en als logistieke dienstverlener.

Voor het eerst kende GIMB een lening toe aan een groot bedrijf als Viangro, aldus algemeen directeur Serge Vilain. Dat de onderneming vooral ongeschoold technisch multicultureel personeel tewerk stelt, heeft ongetwijfeld meegespeeld. Vorig jaar boekte Viangro met 650 medewerkers een omzet van 154 miljoen euro.

De jongste jaren trekt Viangro steeds nadrukkelijker de kaart van de food service-markt, die inmiddels al voor zowat 60% van de omzet zorgt. Begrijpelijk want vorig jaar daalde de vleesconsumptie onder invloed van de crisis met zowat 5%, aldus Philippe Borremans, gedelegeerd bestuurder van Viangro.

Viangro is sinds 1980 overigens huisleverancier van de hamburgers aan de Quick-keten.

Drie business-units

Vandaag geldt Viangro als één van de voornaamste marktspelers in België op het gebied van productie, fabricage en distributie van vlees, bereide producten en ultra-verse producten, bestemd voor de Retail en Food Service.

De activiteiten worden gestructureerd langsheen drie assen, met name PC Retail (gevestigd in Anderlecht, dat onder private label geportioneerde maaltijden bereidt), Food Service (met uitvalsbases in Anderlecht en Temploux, dat beenhouwerij- en logistieke actviteiten ontplooit) en Traiteur "Tastyfood" (bedrijvig in Anderlecht en Jodoigne, dat bereide vleesproducten en volledig bereide gerechten, ook vegetarisch, vervaardigt).

Tot de klanten horen de belangrijkste grootwarenhuisketens, collectiviteitenkeukens en groothandels in de Food-service markt in zowel België als Nederland.

Food service-speler

In Anderlecht, waar Viangro sinds 1989, een 20.000 m² grote site in uitbating heeft, investeert het bedrijf jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen euro. Momenteel verkeert een driejarig investeringsprogramma van zowat 2,5 miljoen euro in een nieuwe koelinstallatie in de afrondingsfase. In zijn centrale uitvalsbasis beschikt Viangro over dertig ateliers, die op flexibele wijze kunnen worden geactiveerd in functie van de vraag (BBQ-weer, bijvoorbeeld).

Na de lancering van een nieuw concept van ultra-vers bereide maaltijden in 1996, versterkte Viangro zijn positie in de food service-markt met de overname van Bollaerts. In 2010 volgde de overname van Divine Cuisine N.V. dat met Viangros Noble tot Métier Traiteur (Tastyfood N.V.) versmolt.

In Anderlecht zag Viangro zijn groei-ambities op de food service-markt gefnuikt wegens plaatsgebrek. Daarom verkocht de groep begin 2011 zijn slachthuisactiviteiten aan Boerenbond-dochter Covalis, dat Covameat, Comeco en Adriaens onderbracht in een gemeenschappelijke holding-structuur.

Aldus integreerden beide partners het geheel van de keten van vers runds- en varkensvlees zodat beter kon worden ingespeeld op de behoeften van de food service en de retail in hun toenemende vraag naar traceerbaarheid, controle, nieuwe producten voor meer convenience, duurzaamheid en op de nieuwe trends in de vleessector.

Viangro nam via de overkoepelende alliantie Vivanda een participatie van 5%, in Covalis en vice versa. In datzelfde jaar vond de integratie van de Waalse food service-speler Delvaux plaats.

Drie productiesites

Op vandaag ontplooit Viangro productie-activiteiten op drie locaties. In Anderlecht is de warme en koude keukenactiviteit gecentraliseerd. In Jodoigne klopt het hart van de warme traiteurafdeling, met voornamelijk Aziatische - en Italiaanse gerechten. In Temploux, ten slotte, is de groothandelsactiviteit van het voormalige Delvaux actief, met aandacht voor de collectiviteiten en speciale producten voor de Waalse markt.

"Van productenleverancier evolueert Viangro steeds verder in de richting van aanbieder van totaaloplossingen," aldus Philippe Borremans.

Stroomopwaarts kan het bedrijf op de Covalis-constellatie als toeleverancier rekenen. Viangro zorgt voor de vleesverwerking, Tasty Food positioneert de groep dan weer in de wereld van de bereide gerechten. Met tussenin de belangrijke logistieke poot (Easy Fresh Logistics) die binnen het food service-gebeuren en de belevering van de lokale beenhouwers een cruciale rol opneemt.

038c63d7a65d0c2056e653350742a83a
A97fcc78784ca143ca1da7de0640760c

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.