Larmuseau gaat in andere handen over

Student-ondernemer houdt sneeuwballentraditie levend

De Gentse student-ondernemer Tanguy Serraes heeft de machines, het klantenbestand en de intellectuele eigendom van Larmuseau B.V.B.A. (Gent) overgenomen. Larmuseau staat bekend als ambachtelijk producent van de Gentse sneeuwballen, een streekproduct dat zich naast de mosterd van Tierentyn en de cuberdons positioneert. Bij gebrek aan opvolging bij de derde generatie van de familie Larmuseau, was de sneeuwballenproductie op een laag pitje komen te staan. Twintiger Tanguy Serraes wil het streekproduct zijn voormalige status terug bezorgen. “Alleen al omwille van de hang naar authenticiteit bij het grote publiek,” zo luidt het.

Oppersneeuwman Tanguy Serraes is student marketing, maar ziet zichzelf momenteel meer als student-ondernemer. De productie van de Gentse sneeuwballen zal in de komende tijd immers heel wat tijd en energie vergen. Om redenen van temperatuurtechnische aard worden de sneeuwballen geproduceerd van september tot maart/april.

Sneeuwballen bestaan uit een luchtige vulling, bestaande uit een mengeling op basis van boter, die met een dun laagje chocolade worden omhuld, dat met een laagje poedersuiker wordt afgewerkt. Sinds 2009 is de Gentse sneeuwbal als Vlaams streekproduct erkend. De jongste jaren verdween het product, dat in de volksmond ook als de “praline van de werkman” bekend stond, ietwat uit beeld. Ambitie van Tanguy Serraes is het product terug “hip en bekend” te maken.

Heraanknopen met oude traditie

De Gentse sneeuwbal zag in 1913 het daglicht toen de Wereldtentoonstelling in Gent plaats vond. Chocoladetruffels waren toen bijzonder duur. August Larmuseau pakte toen uit met de Gentse sneeuwbal als alternatief, die slechts door een dun laagje chocolade werd omkapseld.

Op vandaag vervaardigt Tanguy Serraes het streekproduct nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze, volgens de oorspronkelijke receptuur.

“Traditie zonder vernieuwing overleeft evenwel niet,” aldus Serraes, die daarom een nieuwe verpakking en dito huisstijl bedacht.

De Gentse sneeuwballen zijn vandaag verkrijgbaar in een sierdoosje met 18 stuks of in grotere eenheidsverpakkingen met 120 stuks. Ze hebben een houdbaarheidsdatum van vier maanden.

De productie vindt plaats in een 300 m² groot huurpand langsheen de Gentse Eilanderskaai. De student-ondernemer neemt zelf de productie waar. Twee deeltijdse medewerkers verzorgen de manuele verpakking.

Productievolume verdubbelen

In zijn eerste seizoen produceerde Serraes circa 1,5 miljoen sneeuwballen. Bedoeling is dat volume zo snel mogelijk te verdubbelen. Niet uitgesloten is dat op termijn nevenproducten worden ontwikkeld of dat het assortiment met aanvullende producten wordt verrijkt om het hele jaar door een productie-activiteit te ontplooien. Maar dat is toekomstmuziek.

Bewust verdeelt Tanguy Serraes de Gentse sneeuwballen niet via de grootdistributie. Uiteraard heeft dat te maken met een gebrek aan productiecapaciteit, maar meer nog met de gigantische druk op de marges. Toch worden de Gentse sneeuwballen verdeeld in de speciaal daartoe ingerichte streekproductenhoek van de Carrefour in Sint-Denijs-Westrem en Oostakker.

Enkele Carrefour-winkels in Oost-Vlaanderen gingen onlangs van start met de verdeling van authentieke lokale producten die binnen een straal van 40 kilometer rond het winkelpunt worden geproduceerd. De sneeuwballen werden ook opgenomen in het gamma van de erkende streekproducten die de Economische Raad van Oost-Vlaanderen verkoopt in het Vleeshuis aan de Gentse Groentenmarkt.

“In eerste instantie willen we de Gentse sneeuwbal terug als merknaam in de markt zetten, aanvankelijk binnen de Gentse agglomeratie, later over het hele land en misschien, zoals in het verleden sporadisch het geval was, ook buiten de landsgrenzen,” besluit Tanguy Serraes.