Drie definitieve trends bepalen toekomst van finance & procurement

De digitale revolutie heeft het ondernemerschap grondig veranderd. Ook de backoffice-functies zoals finance & procurement ontsnappen niet aan de drie grote disruptieve trends van de toekomst. Artificiële intelligentie (AI) en robotics process automation (RPA), predictive analytics en blockchain-technologie zijn de nieuwe buzzwords. Ze verbeteren stuk voor stuk de processnelheid, -efficiëntie en accuraatheid. Het hoeft geen betoog dat net deze megatrends ook de toekomst van finance en procurement zullen bepalen.

Vandaag zijn we omgeven door AI aangestuurde technologieën. Finance is de laatste schakel in de rij van bedrijfsfuncties die beïnvloed worden door de snelle groei bij het gebruik van AI en RPA (software-robotisering). Al meer dan dertig jaar duiken oplossingen op voor het automatiseren en verwerken van de Accounts Payable, die de werkdruk binnen het bedrijf verminderen en het aantal medewerkers doen dalen. Een en ander resulteert in extra winst door optimaal gebruik te maken van kortingen, opbrengsten, cash flows, cross-functie budget-planning, forecasting en veel meer.

Het Finance team van de toekomst houdt hier rekening mee bij nieuwe aanwervingen en zorgt dat nieuwe werknemers de skillsets hebben om hand-in-hand met deze nieuwe technologie te kunnen werken. Bovendien zorgen ze voor continue training om mensen in staat te stellen meer en nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen.

Correcte data

AI-technologie vertrouwt op correcte data. Zonder betrouwbare en voldoende data is er niets waaruit AI-bedrijfsbeslissingen die moeten genomen worden, kan leren en begrijpen. Daarom is het noodzakelijk om zoveel mogelijke correcte data te verzamelen en te verenigen om een volledig financieel profiel van de organisatie te schetsen.

Specialisten in finance en procurement moeten dan ook kiezen voor business-netwerken die hen in staat stellen om:

1. 100% van de leveranciers op het P2P-ecosysteem aan te sluiten.

2. 100% user adoption te verkrijgen dankzij e-procurement en

3. 100% van de bestellingen en facturen te automatiseren.

Blockchain

Blockchain zorgt niet enkel voor accuratere data, het kan ervoor zorgen dat audits door derden niet langer nodig zjin. Data die worden ingegeven en op blockchain getrackt kunnen niet meer worden gewijzigd, zelfs niet door diegenen die het boekhoudsysteem beheren. Aangezien de integriteit van financiële data gewaarborgd is, zal er dus ook geen nood meer zijn aan audits door derden. Bovendien worden cycli verkort en de kosten gedrukt omdat alles in real-time gebeurt. Ten slotte kan de zichtbaarheid die blockchain mogelijk maakt, gebruikt worden voor analyses die de cashflow en de zakelijke risico’s beter beheersen.

De toekomst van finance en procurement, aangestuurd door e-commerce, zal niet alleen de manier van werken grondig veranderen, maar ook de wijze van aankopen, verkopen en onderhandelen. Het is belangrijk dat men begrijpt welke implicaties dit zal hebben op verdere team-ontplooiing, relaties met leveranciers en samenwerking tussen afdelingen doorheen het hele bedrijf zodat men kiest voor een platform dat met zijn tijd meegaat.

Aangewezen is derhalve te investeren in technologieën die ontworpen zijn om verder te evolueren en scenario’s te vermijden die snel verouderen en binnen de kortste tijd aan vervanging toe zijn. Focus om mensen en probeer te begrijpen wat ze nodig hebben om de technologie te kunnen bijbenen die het bedrijf baanbrekend zal veranderen.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Basware Belgium N.V. (Erembodegem))

Meer info: 011/60.11.11 of http://www.basware.be.