Extra steun voor onderzoek naar diepe aardwarmte

De Vlaamse regering kent ondersteuning toe voor onderzoek naar diepe geothermie. Twee projecten krijgen samen bijna 390.000 euro, een deel daarvan komt van het Europese Fondse Horizon2020.

In totaal hebben veertien Europese landen beloofd om de ontwikkeling van diepe aardwarmte te versnellen. Voor Vlaanderen hebben verschillende kandidaten ingetekend op een projectoproep voor onderzoek naar geothermie, waarna twee projecten zijn geselecteerd. Ze focussen op de productie van warmte-energie uit de diepe ondergrond en op ondergrondse warmte-opslag.

Bij het eerste project, “Heatstore”, zijn drie organisaties betrokken: het VITO in Mol, SPIE Belgium en het Kempens Warmtebedrijf. De Vlaamse regering kent hen een ondersteuning van 278.756 euro toe. Het geld zal in hoofdzaak gaan naar fundamenteel en experimenteel onderzoek naar verschillende types van ondergrondse warmte-opslag.

Het tweede project heet “CAGE”. Het onderzoek gebeurt hier door VITO en Thomas More Kempen. Dit project spitst zich toe op de verbetering van de productie van diepe aardwarmte en van de business case voor een geothermisch doublet (een systeem met twee putten: een productie- en een injectieput). Hiervoor is in 109.925 euro steun voorzien.

In totaal gaat het om 388.682 euro ondersteuning, waarvan 84.655 euro afkomstig van Europese middelen, met name Horizon2020.