Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit ondertekend

Meer dan 110 bedrijven, organisaties en (lokale) besturen engageren zich om de komende drie jaar de biodiversiteit op hun terreinen te verhogen. Ongeveer 1.250 hectaren aan bedrijventerreinen worden tegen september 2021 met permanente of tijdelijke natuur ingericht. Het departement Omgeving, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor namen het initiatief voor deze Green Deal.

Investeringen in meer biodiversiteit op bedrijventerreinen zorgen voor de bescherming en het herstel van natuurwaarden. Ze versterken het “groenblauwe netwerk” en zorgen zo voor een gezondere omgevingskwaliteit binnen en buiten de bedrijventerreinen. Meer groen heeft positieve gevolgen voor ons klimaat en draagt onder andere bij tot waterzuivering, brengt verkoeling en zuivert de lucht. Een rijkere biodiversiteit op en rond bedrijventerreinen versterkt dus de gezondheid en het welzijn van de werknemers en van de buurtbewoners.

Werken aan meer biodiversiteit komt ook het imago van bedrijven bij klanten, leveranciers, medewerkers en stakeholders ten goede. Het vergroenen van het eigen terrein kan bedrijven ook op de kaart zetten als innovatieve spelers en zo een belangrijke schakel vormen om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te houden.

De deelnemers aan de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit hebben elk bepaald welke manieren zij zullen nemen om de natuurwaarde van hun terrein te verhogen. Dat kan op verschillende manieren, vaak met vrij eenvoudige maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan streekeigen bomen en planten, nestgelegenheid, waterpartijen, bloemenweides of het bannen van pesticiden.

De Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit is de vierde Green Deal in Vlaanderen, na de Green Deal Gedeelde Mobiliteit, de Green Deal Circulair Aankopen en de Green Deal Brouwers.

Deelnemende partijen zijn Aldi Holding N.V., Alsico, Aquafin, Ardo, Agentschap Wegen en Verkeer, Baken, Barco, bpost, Brussels Airport Company, Colruyt Group, Commscope Connectivity Belgium B.V.B.A., DEME, D’Ieteren Immo N.V., Elia, ESV EURIDICE, Farys, Fortech, Gyproc, Havenbedrijf Antwerpen N.V. Hogeschool Gent, Houthalen-Helchteren, IGEMO, IKEA Distribution, IMOG, Infrabel, Interwaas, KULeuven, Leiedal, Maatschappij Linkerscheldeoever, Orbix, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, PXL Hogeschool, Roularta Media Group, SCK/CEN, Sibelco, Signify (Philips Lighting), Sioen, Solva, Stad Antwerpen, Technopolis, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Universitair Ziekenhuis Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Veneco, VITO, Wereldhave en Wienerberger.

Meer sectornieuws

Agenda