Is bruiswater slecht voor uw gezondheid?

En andere mythes over de bubbels in uw glas

Bruiswater, een lekker en sprankelend alternatief voor plat water en bovendien zonder calorieën. Is dat te mooi om waar te zijn? Sommige volkswaarheden beweren van wel. Een dikmaker of aantaster van tanden, wij namen deze mythes onder de loep.

-  Bruiswater is slecht voor de tanden

Spuitwater behoort tot de koolzuurhoudende dranken, net zoals andere frisdranken. Het koolzuur in het water maakt uw drankje gemiddeld zuurder dan plat water. Maar tast dit ook uw tanden aan? Nauwelijks. Koolzuur maakt water niet zoveel zuurder. Het zuur wordt vrijwel meteen geneutraliseerd door het speeksel in de mond. Wat frisdranken dan weer schadelijker voor de tanden maakt, is niet het koolzuur maar de andere toegevoegde zuren. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de stof. Met de neutrale waarde van 7 zit (spuit)water dus zeker goed. Frisdranken daarentegen hebben een gemiddelde zuurtegraad van 3 en dat kan het speeksel niet zomaar neutraliseren. Wie écht zeker wil zijn, kan het bruiswater steeds met een rietje drinken.

-  Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen

Zoals hierboven al besproken, is koolzuur helemaal niet zo zuur als de naam doet vermoeden. Bovendien verdwijnt veel van het koolzuur al bij het openen van de fles. De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen. Naast een opgeblazen gevoel kan het oprispingen veroorzaken, maar dat kan zelfs een voordeel opleveren wanneer de maag wat overhoop ligt.

-  Van bruiswater komt u bij

Wie deze vraag in de zoekbalk stelt, komt op allerlei artikels die deze mythe lijken te bevestigen. Velen refereren naar het onderzoek van de Birzeit universiteit in Palestina. Daar hebben onderzoekers bij het uitvoeren van een experiment geconcludeerd dat de testpersonen na het drinken van spuitwater meer honger kregen. Geen goed idee dus voor wie op dieet staat. Al relativeren experts de resultaten. Voor dit experiment werden namelijk eerst knaagdieren gebruikt en vervolgens slechts twintig testpersonen. Dat is volgens experts geen hard bewijs om deze mythe als ‘waar’ te bestempelen.

-  De samenstelling van plat water is beter

Elk merk flessenwater hanteert een andere samenstelling voor zijn water. In het ene water zal meer calcium zitten dan het andere. Maar binnen de merken verschilt bruiswater nauwelijks met plat water. Ook op vlak van hydratatie is er geen verschil. Zowel bruis- als plat water hydrateren het lichaam even goed. Bruiswater vormt ook geen probleem voor vrouwen die borstvoeding geven.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Sip-Well N.V. (Londerzeel)).

Meer info: 052/890.884 of www.sip-well.com.