Brits regulator zet licht op groen voor eerste hybride interconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk

Ofgem, de Britse energieregulator, zet het licht op groen voor Nautilus, het eerste hybride interconnectorproject dat België en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbindt. Een en ander is een belangrijke stap in de verdere realisatie van het project, dat is opgenomen in het Belgische Federale Ontwikkelingsplan en door de Europese Commissie erkend is als Project of Mutual Interest (PMI). Met de goedkeuring kunnen National Grid Ventures en Elia Transmission Belgium (ETB) nu verder gaan met de ontwikkeling van deze innovatieve verbinding.
Het Verenigd Koninkrijk beschikt over een enorm potentieel aan offshore-windenergie, wat het land aantrekkelijk maakt voor interconnecties met andere landen die willen profiteren van deze hernieuwbare energiebron. Ofgem beoordeelt de haalbaarheid en relevantie van alle aangevraagde interconnecties en bepaalt welke projecten kunnen worden ontwikkeld. In de laatste beoordelingsronde werden zeven zogenaamde point-to-point interconnectors en twee offshore-hybride interconnectors geëvalueerd. Nautilus, dat valt in de categorie van hybride interconnectors, kreeg goedkeuring en vormt zo een belangrijke schakel in de ontwikkeling van een breed offshore-elektriciteitsnetwerk.
Een hybride interconnector zoals Nautilus heeft een dubbele functie: hij transporteert elektriciteit tussen landen en kan tegelijkertijd offshore-windenergie naar de kust brengen. Nautilus zal de Britse kust verbinden met het Prinses Elisabeth Eiland (PEI), waardoor het niet alleen mogelijk wordt om energie tussen de twee landen uit te wisselen, maar ook om windenergie vanuit de Noordzee aan land te brengen. Deze infrastructuur maakt een efficiëntere benutting van het transmissienetwerk mogelijk en vermindert de impact op kustgemeenschappen en het mariene milieu. Met een capaciteit van 1,4 GW kan Nautilus bijdragen tot een stabiele en duurzame energievoorziening. Naast België werkt ook Nederland aan een soortgelijke hybride verbinding met het Verenigd Koninkrijk, genaamd LionLink, dat eveneens goedkeuring heeft gekregen.
De ontwikkeling van Nautilus is van groot belang voor de energiezekerheid in België, vooral gezien de beperkte offshore-windcapaciteit van het land. Deze verbinding met het Verenigd Koninkrijk zal niet alleen de energiezekerheid versterken, maar ook toegang bieden tot betaalbare energie en daarmee de concurrentiepositie van de Belgische energie-intensieve industrie verbeteren. Door te kiezen voor een hybride interconnector, gaat België bovendien voor een efficiënte en duurzame oplossing.
Met een capaciteit die voldoende is om 1,7 miljoen woningen van stroom te voorzien, biedt Nautilus schone, veilige en hernieuwbare energie, wat zal bijdragen tot de reductie van broeikasgassen.
België en het Verenigd Koninkrijk zijn al verbonden via de Nemo Link, een point-to-point interconnector die bijna zes jaar geleden in gebruik werd genomen. Deze verbinding kan tot 1 GW aan elektriciteit transporteren en is met een beschikbaarheid van 99,5% één van de meest efficiënte onderzeese kabels ter wereld. Nemo Link ondersteunt niet alleen de energievoorzieningszekerheid, maar vergroot ook de balanscapaciteit van het net en biedt economische voordelen voor beide landen. De ervaring met Nemo Link vormt een stevige basis voor de verdere uitbouw van hybride interconnectors zoals Nautilus.
Meer info: 02/546.70.76 of https://www.eliagroup.eu
ELIA GROUP
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.