Video reportage
JAGUAR BELGIUM N.V.

Getest door dVO : Jaguar F-Pace P400e S

15/03/2022 OM 10:09 - Dirk Willemen

Beschaafd roofdier

Jaguar trekt sinds 2015 ook de SUV-kaart en sinds de gesmaakte facelift van de F-Pace in 2020 is dit model ook als plug-in hybride leverbaar. Het maakt de best wel zware familie-auto van Jaguar meteen ook fiscaal aantrekkelijk. Tenminste als je er de juiste banden onder legt. Hoog tijd dus voor een test op het Fleet-Flits testparcours.

Jaguar maakte de afgelopen jaren een gedaanteverwisseling door want het merk dat legendarisch werd dankzij zijn coupé-modellen en bekende limousines, profileert zich sinds die tijd vooral met geslaagde SUV’s zoals de volledig elektrische I-Pace, de E-Pace en de F-Pace, waarmee het SUV-verhaal van de Engelsen zoals hierboven al aangehaald in 2015 echt begon. Een verhaal dat afgaande op de verkoopcijfers van het Engelse merk ook een succes story blijkt te zijn, want de F-Pace is de snelst verkopende Jaguar ooit en dat betekent toch wel iets voor een merk dat eerder al de iconische E-Type en de al even opvallende XJS op de markt bracht.

Achtergrond

Die F-Pace kreeg in 2020 een geslaagde facelift, die hem meteen ook plug-in-techniek in het vooronder opleverde. Een ingreep die hem trouwens ook het daaraan verbonden fiscaal gunsttarief bracht. Al ging dat niet zonder slag of stoot, want van huis uit is de 2,2 ton zware Jag iets te dorstig om zelfs met behulp van extra elektrische energie onder de magische grens van 50 g/km CO2 te blijven. Indien je echter beknibbelt op je velgmaat en kiest voor de 19-duimsvelgen weet je die grens echter wel te halen en geniet je tot 31 december 2022 nog van een aftrekbaarheid van 96,73%. Geef toe, het scheelt een serieuze slok op de borrel met de modellen die op grotere voet leven, want die blijven steken op een aftrekbaarheid van slechts 50% en krijgen daarnaast dus ook af te rekenen met een beduidend hoger voordeel van alle aard.

De P400e vormt het enige plug-in hybride model binnen het F-Pace-gamma, dat voor het overige nog bestaat uit diesels met respectievelijk 163, 204 en 300 pk, en benzinemodellen met 250 en 400 en voor het topmodel SVR zelfs 550 pk. De instapversie van de altijd vierwielaangedreven plug-in hybride F-Pace, die enkel met 404 pk leverbaar is, kost 79.205 euro inclusief BTW. Kies je voor de best toegeruste variant, de HSE, dan betaal je 92.220 euro.

Jaguarfpace2 150322

Klik hier voor uw toekomstige Jaguar.

Rijgedrag

De voornaamste vernieuwing bij de facelift zit onder de motorkap, waar plug-in technologie zijn intrede deed. Een tweeliter viercilinder krachtbron met 300 pk krijgt er immers assistentie van een 105 kW elektromotor, die ondergebracht werd in de behuizing van de achttrapsautomaat van ZF-makelij. Dit is voor de wagens uit de Land Rover Jaguar-groep overigens geen onbekende combinatie want dit krachtenarsenaal is eveneens te vinden in de Range Rover, de Range Rover Sport en de Range Rover Velar.

Het levert de F-Pace P400e een totaal vermogen van 404 pk op. De elektrische kracht komt uit een stevig uit de kluiten gewassen batterij van 17,1 kWh, die de P400e een theoretische autonomie van 53 kilometer oplevert. In de praktijk blijkt die autonomie, zoals bij de meeste plug-in hybrides toch wat lager uit te vallen. Boven de 45 km in volledig elektrische modus raken, blijkt immers al een behoorlijk kunststukje. Opladen aan een 7 kW stroombron duurt zowat twee uur maar ook snelladen behoort dankzij de CCS-laadaansluiting van de F-Pace tot de mogelijkheden en zou een half uurtje in beslag nemen. Thuisladen aan een normaal stopcontact kan ook en duurt 6 uur voor een volledige laadbeurt.

De F-Pace toonde zich tijdens de test trouwens aardig dorstig, ook al omdat het bij een plug-in hybride altijd weer afwegen is wanneer je de elektrische power inzet. Met een gemiddeld verbruik van 9,6 l/100 km toont deze bijna 2,2 ton zware SUV zich geen laagvlieger wat het verbruik betreft. Enkel wanneer je de - overigens niet adaptieve - cruise control op 110 km/u vastzet, houd je het verbruik zelfs zonder capaciteit in de elektromotor rond de 8,0 l/100 km.

Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in amper 5,3 seconden maakt de F-Pace P400e duidelijk dat hij op andere vlakken wel een laagvlieger kan zijn. Daar zitten zijn 404 paardjes en zijn maximaal koppel van maar liefst 640 Newtonmeter natuurlijk voor iets tussen. Toch voel je daar als inzittende eigenlijk amper iets van, want de F-Pace P400e toont zich een valse trage. Snelheid halen en houden lijkt hem amper moeite te kosten, ook niet wanneer de weg steil naar omhoog gaat. Dat krachtenarsenaal vormt in combinatie met zijn permanente vierwielaandrijving dan ook een perfecte combinatie om mee door de Ardennen te cruisen.

Met een mooi weggestopte draaiknop in de middenconsole - een geslaagde knipoog naar de “schakelpook” van de vorige generatie - kies je trouwens zelf voor de rijstijl die de F-Pace zich aanmeet. Van “Sneeuw”, over “eco” en “comfort” tot “dynamic” gaat het alsmaar vinniger en sneller en wanneer je in deze laatste stand het gaspedaal wat dieper indrukt en de benzinemotor en de elektromotor een perfect krachtduet opvoeren, gaat dat gepaard met het heerlijke gebrul een Jaguar eigen. Kies je toch voor cruisen, dan laat het roofdier echter zijn meest charmante en stille kant zien. Enerzijds omdat de benzinemotor dankzij de assistentie van de elektromotor nauwelijks in de toeren gejaagd hoeft en anderzijds omdat Jaguar parasietgeluiden weet te neutraliseren dankzij zijn Active Noise Cancellation, die tegengolven uitstuurt.

De F-Pace toont zich overigens niet alleen snel, maar ook best baanvast. In het wat kortere bochtenwerk voel je af en toe zijn gewicht meespelen maar de 4x4-aandrijving compenseert dit gepast zodat de F-Pace geen krimp geeft wanneer je hem vaardig doorheen de Ardennen stuurt.

Jaguarfpace3 150322

Veiligheid

De Jaguar F-Pace P400 S krijgt standaard een secure tracker inclusief een abonnement van 12 maanden mee. Daarnaast is hij eveneens toegerust met parkeersensoren voor- en achter, een achteruitrijcamera, Lane Keep Assist en verkeersbordherkenning. Wie opteert voor de SE krijgt daar ook nog het Blind Spot Assist Pack bovenop. Dat bestaat uit de Blind Spot Assist, een dodehoek-monitor met actieve assistentie, de Clear Exit Monitor, een waarschuwingssysteem voor veilig uitstappen achteraan en een Rear Traffic Monitor, een waarschuwingssysteem voor naderend verkeer bij het achteruitrijden. De R-Dynamic HSE, het topmodel uit het plug-in hybride gamma van de F-Pace, is verder ook nog voorzien van het Driver Assist Pack. Dat pakket bestaat uit Adaptive Cruise Control & Steering Assist, Rear Collision Monitor en de Blind Spot Assist. Voor mistlampen vooraan moet altijd bijbetaald worden.

Comfort

Dankzij de facelift uit 2020 kan de F-Pace niet alleen uitpakken met een nieuwe grille en aangepaste lichtblokken met uitsluitend LED-technologie, maar ook met een digitaal instrumentarium binnenin. Dat oogt stijlvol, zeker in combinatie met het 11,4 duim grote aanraakscherm, dat zich niet alleen snel, maar ook nog eens bijzonder intuïtief toont. Het is duidelijk dat Jaguar zich hiermee op het niveau van de premium-merken hijst en aldus een achterstand wegwerkt die de Britse autobouwer tot nu toe wel had. Onder het multifunctionele scherm vind je de bediening van het verwarmings- en ventilatiesysteem, dat gekenmerkt wordt door multifunctionele draaiknoppen. Draaien regelt de binnentemperatuur, omhoogtrekken en draaien stuurt de ventilator aan en de knop indrukken, activeert de stoelventilatie en -verwarming.

De volledig instelbare voorzetels zitten perfect en achteraan is er ook voor volwassenen meer dan voldoende been- en hoofdruimte. Bovendien verdient dit interieur ook puur esthetisch een pluim, want het ademt de sfeer van de klassieke Engelse salons uit. Jaguar zorgt trouwens voor enkele gesmaakte eigen accenten zoals de verwijzing naar de oprichtingsdatum van de constructeur uit Coventry bovenaan het bedieningselement van de airconditionings-installatie.

Klik hier voor uw toekomstige Jaguar.

Jaguarfpace6 150322

Functionaliteit

De F-Pace heeft een bagageruimte van 778 liter. Indien dat onvoldoende is, kunt u nog altijd de achterbank neerleggen, waardoor een laadruimte van maar liefst 1.827 liter voorhanden is. De plaatsing van het batterijpakket zorgt er evenwel voor dat de laadvloer iets hoger ingebouwd wordt dan bij een F-Pace met diesel- of benzinemotor. Vlak tegen de laadklep heeft Jaguar dit hoogteverschil echter proberen te overwinnen door een aflopende schuine kant, die het laadcomfort niet altijd ten goede komt.

TCO

De Jaguar F-Pace P400e S heeft een stevig prijskaartje van 76.700 euro inclusief BTW. Toch betaal je bij de meeste merken fiks 80.000 euro en meer voor een al dan niet plug-in hybride SUV met een dergelijk vermogen. Vanuit het juiste perspectief valt de prijs dus al bij al nog mee. Wat echter nog belangrijker is, is het feit dat Jaguar er met de juiste 19-duimsvelgen in slaagt de CO2-uitstoot op 49 g/km te houden, zodat het Engelse bakbeest toch 96,73% aftrekbaar is en dat scheelt een aanzienlijke slok op de fiscale borrel. Tegelijk zorgt die aantrekkelijke CO2-uitstoot er eveneens voor dat ook het voordeel van alle aard nog enigszins binnen de perken blijft. Het roofdier levert je volgens de fiscus immers een jaarlijks voordeel van 2.629,71 euro of 219,14 euro per maand op.

Inzake verbruik toont de F-Pace twee gezichten. Zolang je gebruik kan maken van zijn elektrisch vermogen, houdt de Jaguar het verbruik redelijk binnen de perken, maar zodra die elektrische energie opgedroogd is of wanneer je in de “save”-stand rijdt, loopt het verbruik vrij snel op. 120 km/u op de snelweg kan je dan al gauw rond de 10,0 l/100 km doen uitkomen. Wie wat terughoudender is en de cruise control op 110 km/u vastzet, kan het verbruik met 8,0 l/100 km wat meer binnen de perken houden. Regelmatig aan de stekker gaan is dus de boodschap en het feit dat je de Jag ook aan snellaadpalen in een half uurtje weer al zijn elektrische energie kan bezorgen, is op dit vlak zeker een pluspunt.

Gemeten over ons volledige testtraject (en zonder laadbeurt tussenin door een storing bij Ionity) kwamen we uit op een gemiddeld verbruik van 9,6 l/100 km. Best aan de hoge kant, maar je bent natuurlijk wel onderweg met een auto die 2,2 ton op de weegschaal zet, maar dus ook voor verbetering vatbaar indien je onderweg wel snel kan bijladen. Al hangt daar natuurlijk ook wel een prijskaartje aan dat hoger is dan een laadbeurt thuis, op het werk of aan een gewone laadpaal.

Fleet-Flits conclusie

De F-Pace P400e toont zich een gulle krachtpatser, die echter op het randje van de fiscale haalbaarheid balanceert. Zelfstandigen en bedrijven letten er daarom best op dat ze hem op het gepaste schoeisel zetten, want zonder 19-duimsvlegen wordt hij een fiscaal monster. Die kleinere bandenmaat moet wie op zoek is naar een fiscaal vriendelijke wagen er jammer genoeg bijnemen, maar dat neemt niet weg dat de Jaguar F-Pace hoe dan ook toch indruk maakt met zijn comfort, luxe en cruisegevoel.

Concurrenten voor de Jaguar F-Pace P400e S

BMW X5 xDrive45e 394 pk

De X5 die ondanks zijn benzinemotor toch aan de stekker mag, is met 394 pk net iets minder krachtig dan de Jaguar, maar met een EV-autonomie die in de praktijk richting 60 of zelfs 70 km gaat, doet de SUV uit München de Brit de baard af. De BMW X5 behaalt overigens ook gemakkelijker zijn CO2-uitstootgrens, want met 31 g/km zit deze Duitser ruim onder de 49 g/km van de F-Pace. Als het over de prijs gaat, torent de BMW dan weer boven de Jaguar uit, want de plug-in hybride X5 kost in zijn versie met 394 pk 82.400 euro BTW incl.

Audi Q8 3.0 55 TFSI e quattro tiptronic

De stekkerhybride Audi Q8 zou net zo goed een Volkswagen Touareg, een Bentley Bentayga of een Porsche Cayenne kunnen zijn, want deze vier SUV’s van de Volkswagen-groep ontlopen elkaar nauwelijks op technisch vlak. De plug-in hybride Q8 wordt aangeboden met 381 en 462 pk, waarbij we vooral de lichtste van de twee tegenover de Jaguar F-Pace zouden durven zetten. De Brit en de Ingolstadter doen trouwens evenmin voor elkaar onder als het op het batterijpakket aankomt, want bij de Audi is dat 17,8 kWh groot, terwijl dat bij de Jag 17,1 kWh is. En ook inzake prijs positioneert de Audi zich met 75.351 euro inclusief BTW net onder voor de F-Pace, die 76.700 euro kost.

Lexus NX 450h+ 4x4

Lexus zet met deze NX 450h+ eindelijk de stap van hybride naar plug-in hybride. Het Japanse merk schenkt de tweede generatie van de NX daarvoor een gesmaakt nieuw design, dat hand in hand gaat met de al bij al toch opmerkelijke technologie die onder de motorkap schuil gaat. Lexus slaagde er immers in om zijn al zeer gedegen hybride aandrijving een stekker aan te meten zonder te raken aan het Atkinson-principe, dat zich bij de klassiek hybride modellen al als zeer efficiënt heeft bewezen. Dat zorgt ervoor dat de Lexus naast zijn stevige EV-autonomie van rond 70 km (100 km bij stedelijke ritten) ook wanneer de batterij “leeg” is nog altijd behoorlijk zuinig blijft omdat op dat moment de klassieke hybride aandrijving het overneemt en men dus niet volledig op de benzinemotor alleen terugvalt. Met een gecombineerd vermogen van 309 pk ligt de Lexus NX 450h+ duidelijk onder bij de F-Pace, maar inzake verbruik schermt hij ook met opvallend lagere cijfers. Een vaststelling die ook opgaat voor de prijs van deze Japanner, die in de Executive Line-uitvoering slechts 68.500 euro incl. BTW kost. Het is alleen maar de vraag of Lexus door de aanhoudende chip-tekorten en de daaruit voortvloeiende leveringstermijnen niet te laat komt met zijn nieuwe plug-in hybride technologie, die in ons land op het einde van dit jaar zijn aantrekkelijke aftrekbaarheid zal verliezen. Maar die redenering gaat natuurlijk ook op voor de concurrentie.

Klik hier voor uw toekomstige Jaguar.

Technische fiche

Motor: 1.997 cc benzinemotor met vier cilinders in lijn + elektromotor van 143 pk/105 kW

Max. vermogen: 294 kW/404 pk

Max. koppel: 640 Nm

Aandrijving: 4x4, achttrapsautomaat

Gem. verbruik gemengde cyclus: 9,60 l/100 km

Gem. verbruik binnenstad: 0,00 l/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 10,1 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 9,52 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 8,05 l/100 km

Inhoud kofferruimte: 778 m³

Fabrieksgarantie: 5 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 5,3 sec.

Topsnelheid: 240 km/u

CO2-uitstoot: 49 g/km (WLTP)

Fiscale PK: 13

Fiscale aftrekbaarheid: 96,73%

Catalogusprijs BTW excl. Jaguar F-Pace P400e S: 76.700 euro

Voordeel van alle aard testvoertuig 2.629,71 euro per jaar

219,14 euro per maand

Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.

Rijgedrag: 8,48/10

Veiligheid: 8,22/10

Comfort: 8,45/10

Functionaliteit: 7,85/10

TCO: 7,54/10

Fleet Flits Score: 8,11/10

Afgewogen

+ Rijcomfort

+ Benzine- en elektromotor leveren perfect duet

+ Multimedia-interface

- Verbruik zonder elektrobijstand

- Fiscaal voordeel verdwijnt bij brede banden

- Schuin “opkantje” van de koffervloer

Klik hier voor uw toekomstige Jaguar.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.