Atlas Copco breidt distributiecentrum in Hoeselt andermaal uit

In Hoeselt bouwde de multinational een ongekende expertise op logistiek vlak uit. Er werd meer bepaald specifieke know-how ontwikkeld die de logistieke afwikkeling afdekt van uiteenlopende gewichtsformaten, gaande van 1 gram tot 10 ton.
“Precies die know-how, in combinatie met de aanwezig transport-, douane- en IT-expertise, verankerde de actitiviteiten van het distributiecentrum in Limburg,” erkent Leten.
De jongste uitbreidingsoperatie, goed voor een investering van 8 miljoen euro, moet de levertermijnen nog inperken en de gemiddelde doorlooptijd voor breakdown-orders op zowat een uur brengen.
De service-business is voor Atlas Copco dan ook “core”. Die activiteit tekent inmiddels voor 43% van de totaalomzet.
“En wordt in de toekomst nog belangrijker en een differentiator ten opzichte van de concurrentie,” zo nog Leten.
Ruim 10.000 m² extra ruimte
Atlas Copco breidde in Hoeselt zijn distributiecentrum met 10.500 m² tot 30.000 m² uit. In het nieuwe pand, dat 12 laadkades extra opslagruimte en ergonomische inpakstations telt, werden de packing-activiteiten ondergebracht. Nog zowat 5.000 m² blijft beschikbaar voor toekomstige uitbreiding. In de voorbije twintig jaar nam de benutte oppervlakte met een factor 9 toe. In Antwerpen spitsen de distributie-activiteiten zich toe op de compressoren, in Hoeselt focust men op industriële tools en constructiemachines. Tussen beide distributiecentra worden, indien mogelijk, co-loading operaties opgezet.
De uitbreidingsoperatie in Hoeselt heeft verschillende oorzaken. Zo nam Atlas Copco in 2007 de producent van grondverdichtings- en asfalteermachines Dynapac over. In 2013 besliste de Construction Technique Business Area de distributie van alle reserve-onderdelen in Hoeselt te concentreren. Die zaten voorheen verspreid over vestigingen in België (Antwerpen), Zweden (Kalmar) en Duitsland (Essen). Maar ook diverse overnames zorgden voor een verdere uitbreiding van het productassortiment. Bovendien zet Atlas Copco ook vandaag nog natuurlijke groei neer, schetst Stefaan Vertriest, general manager van het Service Center Hoeselt.
“Alle Samsung-smartphones wereldwijd, 40% van alle wagens die over de hele wereld worden geassembleerd en alle vliegtuigvleugels van Boeing en Airbus hebben componenten die vanuit het Service Center Hoeselt van Atlas Copco worden aangeleverd,” zo nog Ronnie Leten.
Beperkte automatisering
Jaarlijks verwerkt Atlas Copco in Hoeselt 1.950.000 orderlijnen. Het productassortiment omvat 104.000 referenties, waarvan er 78.000 op voorraad worden aangehouden. Elke dag vertrekken er 8.000 orderlijnen naar alle uithoeken van de wereld. Niettemin blijft de automatisering van de activiteiten in het distributiecentrum erg beperkt.
“Dat heeft voornamelijk met de erg uiteenlopende dimensies van de producten te maken,” benadrukt Vertriest. “De inbreng van de menselijke factor staat borg voor een maximale flexibiliteit. De automatisering in het magazijn blijft beperkt tot de voice-gestuurde orderpicking, de patroonherkenning op de dozen, het prioritiseren van orders en het sorteren van de goederenstromen per land,” wordt daaraan toegevoegd.
“De arbeidsflexibiliteit en de hoge loonkost oefenen niettemin een nefaste invloed in België uit en leiden tot het verlies van opportuniteiten. Hadden we op die vlakken beter gescoord, dan was het distributiecentrum in Hoeselt nog beduidend groter geweest,” poneert Leten.
In het Service Center Hoeselt zijn intussen 258 medewerkers aan de slag. Vanuit Hoeselt worden de producten naar 180 landen verstuurd.
ATLAS COPCO BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.